Pata, sandaali ja virkattu teltta

Pata, sandaali ja virkattu teltta koostuu kolmesta tilateoksesta, jotka valmistuivat osaksi Turun kulttuuripääkaupungin ohjelmaa vuonna 2011.

virkattu teltta 2Tilateokset on suunnitellut taiteilija Kristiina Tuura. Pata teos muodostuu noin 100 pakolaisleireillä käytetystä padasta, kattilasta ja keittiövälineestä. Sandaali installaatio on sadoista pakolaisten sandaalipareista muodostuva teos. Sandaaleista syntyvät polut kertovat entisten omistajiensa pitkästä matkasta.

Virkattu teltta on tehty 800 pakolaisnaisten tekemästä virkatusta, kudotusta ja kirjotusta tilkusta, joita on kerätty ympäri maailman pakolaisleireillä, -asutusalueilla ja vastaanottokeskuksissa. Teltan seinät koostuvat muun muassa kosovolaistyttöjen tekemistä pöytäkoristeista, afgaaniäitien kirjailemista liinoista, kongolaisäitien virkkaamista tuolinpäällisistä ja sierraleonelaisten naisten kutomista kankaista. Käsityöt on ostettu Aasiassa, Afrikassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa sekä Euroopassa asuvilta naisilta. Kaupan yhteydessä naisia haastateltiin ja heidät valokuvattiin. Haastatteluihin voit tutustua täältä. Virkattu teltta rakentui nykyiseen muotoonsa Pansion vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssa.

Virkatun teltan ja sen toiminnan tavoitteena on suurelle yleisölle pakolaisuudesta kertominen taiteen ja inhimillisten tarinoiden kautta. Virkattu teltta on ollut esillä taidekeskuksissa ja lukuisissa festivaaleissa ja tapahtumissa ympäri Suomea, viimeisimpänä esimerkiksi Sodankylän elokuvajuhlilla ja afrikkalaisen filmin festivaalissa HAFFissa. Teltan käyttötarkoitus onkin monenkirjava ja siinä on mm. näytetty elokuvia, tarjoiltu ruokaa, neulottu, näytelty esityksiä ja levätty.

virkattu telttaVirkattu teltta tilateoksen yhteyteen on tuotettu Virkattu teltta tarinoi – dokumenttiteatteriesitys. Dokumenttiteatteriesityksen on ohjannut Ida-Lotta Backman. Esitys yhdistää teltan käsityöt ja niiden tekijöiden elämäntarinat. Nämä tarinat on kerätty kaikista maanosista, sekä aikuisilta että lapsilta. Kaksi pakolais- ja maahanmuuttajataustaista nuorta naista näyttelevät teltan teosten tarinat. Esitysten jälkeen yleisön kanssa keskustellaan tarinoiden esille tuomista aiheista ja pakolaisuuden teemoista. Esityksestä on tehty kaksi versiota; aikuisversio on noin 45 min pitkä ja koululaisten versio on noin 25 min.

Pata, sandaali ja virkattu teltta hanketta ovat tukeneet sen eri vaiheissa Ulkoasiainministeriö, Taiteen keskustoimikunta, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska kulturfonden, Turun kulttuuripääkaupunkisäätiö ja Koneen säätiö.